ISJIASNERVEN I KLEM

21.11.2012
15:25På begynnelsen av året, i mars, skulle jeg gå ut i spagaten, noe som aldri har vært noe problem for meg. men når jeg var på vei ned sa det plutselig pang. jeg skjønte ikke hvorfor og tenkte ikke noe særlig over det. men når jeg våknet morgenen etter kjente jeg at det var noe som ikke stemte. trodde med en gang at jeg hadd strekt noe, å tenke at det gikk fort over av seg selv så jeg fortsatte som vanlig. der tok jeg feil, det utviklet seg til å bli værre og værre og begynte å spre seg til rumpefestet. så rett før sommeren bestilte jeg en time til lege for å få sjekket det, der fikk jeg beskjed om at det var betennelse og at jeg skulle begynne på voltaren og ha en periode med treningsfri. and so i did. etter denne perioden begynte jeg rolig på med trening igjen, men ble like ille igjen. jeg begynte å gi blaffen og trodde ikke det ville bli noe bedre uansett hva jeg gjorde. jeg tenkte at det var jo ikke noe grunn å klage når jeg fortsatt har en fot, det var ikke slik at jeg ikke kunne bruke den.. for en stund siden skaffet jeg meg et ordentlig treningsprogram og begynte å trene hardere. smertene ble enda kraftigere og ble så ille at jeg kunne våkne midt på natten av en intens krampeaktig følelse i hele foten. jeg begynte å forstå at jeg måtte sjekke det igjen, så i dag var jeg til en utrolig dyktig terapeut. Etter mye snakk og testing av øvelser osv kunne han fortelle meg at Isjiasnerven lå i klem... ikke rart det er ondt!

Isjiasnerven er kroppens lengste nerve. Den er en stor, tykk nerve som egentlig er en samling av lange nervetråder som starter i nedre del av korsryggen, går gjennom bekken og sete til bakside av lår og legg, og ender opp fremme i tærne. På vei nedover forsyner den mange forskjellige strukturer, blant annet muskler, sener, leddbånd, ledd, blodårer og hud.

Isjias gir helt bestemte symptomer og smerter:

  • Smertene følger isjiasnerven på baksiden av låret og leggen, og helt ned i foten.
  • Smertene stråler nedenfor kneet og det følger ofte med en prikking eller nummenhet i huden på fot og legg.
  • Nervesmertene er skarp, intens og veldefinert, ofte beskrevet som en ?elektrisk strøm? eller et ?tak? inne i benet.
  • Det kan være vanskelig å gå på tærne eller hælene, fordi trykket på nerven kan lamme fot- og leggmuskulatur.
  • Ved nevrologisk undersøkelse kan noen av refleksene være svakere eller borte, følsomheten i huden redusert og du kan miste kraft i enkelte muskelgrupper.
  • Det er ofte vondt å strekke foten helt ut, og det gjør vondt når du bøyer deg fremover.

så fra nå av og i minimum 3 måneder framover kan jeg ikke trene verken mark, knebøy eller ordentlig beintrening. whaaat!? hvordan i alle dager skal jeg få den sprettrumpa jeg vil ha da? HJELP!

for meg er nok det største problemet at jeg ikke får trent som jeg vil, ikke tung styrketrening eller styrketrening i det hele tatt av underkropp, ikke kondisjonstrening ved intervaller, sykling osv.. men jeg har ikke tenkt å gi opp av den grunn, selv om jeg ser veldig mørkt på dette nå. i disse 3 månedene blir det mye balansetrening, korte gåturer, overkroppstrening, bevegelighetstrening og tøying, spør du meg så er dette KJEDELIG!

om det er noen av dere som har noen noen tips til hvordan jeg kan trene så er det bare å rope ut!:-) 

5 kommentarer

Ingvild 21.11.2012 19:00
Uff så utrolig kjipt!! Jeg har hatt akutte smerter i korsryggen i 2 dager nå og jeg syter om en unge! det er dritvondt da, men dette her unner jeg ingen! Du får gjøre ditt beste, og tenke at når du er bra igjen kan du gå ALL inn. Bedre enn at det skjer flere ganger senere. God bedring og lykke til :)
SunnhetsFriken 21.11.2012 21:08
Ai. Jeg har dessverre mye erfaring med betennelser i nerver.
Marthe Sandvik Alvestad 22.11.2012 15:01
Ingvild: så sinnsykt kjipt med slike skader.. å korsryggen er jo hvertfall ille å gå ondt i! tusen takk for omtanken!:-D å du får ha god bedring og lykke til du også!
Marthe Sandvik Alvestad 22.11.2012 15:01
SunnhetsFriken: huff, så kjedelig med slike skader.. tar sånn tid før man bli bra igjen også
ultrababe 08.12.2012 18:49
Isjasnerven min og ligger i klem, var hos Børge Fagerli som tok noen grep (bokstavlig talt) og har løsnet opp mye- Fått noen øvelser jeg skal gjøre hver dag (yeah right...jeg er jo ikke så god på sånt), og jeg synes det har hjulpet litt. HAr ikke fått beskjed om å ikke trene ben, men tar det seff litt pent. Verdt et forsøk! Ikke så dyrt var det heller!

Skriv en ny kommentar

Marthe Sandvik Alvestad

Marthe Sandvik Alvestad 17, Ørland
Jeg er jente som elsker å løfte tungt og lage næringsrik og god mat, her på bloggen kommer dere til å finne mange spennende og enkle oppskifter, treningsmotivasjon, tips og treningsøkter. Jeg er student og jobber som instruktør på Fosen Trenings-og Kampsportsenter, Certified kettlebell Instructor.

Bla i bloggen

Søk i bloggen

Siste innlegg

Siste kommentarer

Widgets

Design

Lenker

hits